- 22 Mart 2022
- Yayınlayan: Çağatay Demir
- Kategoriler: Girişimcilik, İşinizi Büyütün
KOBİ’den büyük bir işletmeye evrilme süreci seçilen stratejilere ve gelişimin istikrarına bağlı olarak şekillenir. İşletmenizi büyütecek stratejik yolu belirlediniz mi? Yurt dışı pazarına açılmak birçok şirket sahibinin işini büyütmek için adım atmayı düşündüğü yollardan biridir. İşletmenizi global çapta tanınır kılmak üzere büyüme sağlamak istiyorsanız yurt dışı pazarına yönelik stratejilere ağırlık vermelisiniz.
Yurt dışı pazarı temel dinamik olarak yurt içi pazarından daha kapsamlıdır. Doğal olarak daha geniş nitelikleri ve detaylı bir oyun alanını ön plana çıkarır. Bu durumdan kazançlı çıkmak için belirli stratejileri uygulamanız gerektirir. Global çapta müşterilere hitap edeceğinizden dolayı onlara en etkili biçimde ulaşmanın yollarını bulmalısınız.
Stratejileriniz doğrultusunda yurt dışına yapacağınız işlemler ihracat başlığı altında toplanır. Bir diğer tabirle dış satım olarak da tanımlanabilen bu işlemler sırasında işletmenizin kurulu olduğu ülke sınırları dışına çıktığınız için birtakım kurallara uyum sağlamanız gerekir. Hem stratejilerinizi oluştururken hem de ürünlerinizi yurt dışına pazarlamayı planlarken bu altın kurallara uyum sağlayarak başarı sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra süreç devam ederken birtakım işlemlerle ihracat sürecini kolaylaştırmanız olasıdır. İhracat nasıl yapılır noktasında üzerinde durmanız gereken temel noktalara dair detayları şimdi öğrenin.
Yurt Dışı Pazarına Nasıl Açılınır?
Yurt dışı pazarı için seçilebilecek olan stratejiler iç pazara göre daha uğraş gerektiren, birtakım yükümlülükleri bulunan süreçleri kapsar. Bunun temel nedeni yurt dışında ulaşılabilecek müşteri sayısının iç pazara göre daha fazla ve çeşitli olmasıdır. Bu nitelikler doğrultusunda müşterilere ulaşmak için izlemeniz gereken yollar karmaşık hal alabilir. Bunun için öncelikle ilk girişinizde müşterileri tanımanız zor olabileceğinden sağlam adımı atmaya gayret edin.
Son yıllarda yaşamın birçok noktasını etkileyen dijitalleşme, birçok sektörde olduğu gibi ihracat noktasında da çeşitli avantajları size sağlar. Ticaretin dijital olanakların gelişimi ile elektronik ortama daha fazla kayması sonucunda e-Ticaret sektörü yükselişe geçmiştir. Sektör içinde online veya dijital yollarla gerçekleştirilen yurt dışına yönelik çeşitli işlemler e-İhracat başlığı altında toplanır. İhracat nedir nasıl yapılır noktasında öncelikle standart veya elektronik yollardan hangisini kullanacağınızı kafanızda netleştirmeniz gerekir.
Standart yöntemlerle gerçekleşen süreç genellikle şu şekilde ilerler:
- Müşterilere ulaşma,
- Teklif, ödeme ve banka bilgileri bazında müşterilerle anlaşma,
- Gönderilecek ürünlerin tedariği,
- Ürün sevkiyatı (Gümrüğe gidiş),
- Gümrükten çıkış için gerekli evraklar,
- Evraklara göre kopya veya asıllarının müşterilere ulaştırılması,
- Müşterin iç nakliyeyle ürünleri elde etmesi,
- İhracat dosyasının kapatılması.
Bu işlemler küçük değişiklikler barındırmakla beraber yurt dışı pazarında e-ticaret nasıl yapılır sorusunu sorduğunuzda da geçerliliğini korur.
Müşteri Kazanımında Yurt dışı Pazarının Önemi
Standart veya e-ihracat fark etmeksizin başarıya ulaşmanın ilk aşaması müşterilerden geçer. Ticaret çift taraflı bir sektör olduğundan dolayı müşteri olmadığı durumlarda veya yeteri kadar müşteriye ulaşılmadığında işletmenin gelişmesinden söz etmek pek mümkün olmaz.
Daha fazla müşteri kazanmak için giriş yapacağınız yurt dışı pazarı, yerel pazara göre daha avantajlıdır. İşletmenin büyüklüğüne göre yurt içinde binlere hitap ederken milyonlara, milyonlara hitap ederken milyarlara ulaşmanız yurt dışı pazarı sayesinde mümkün olur. Bunun için sıfırdan ihracat nasıl yapılır noktasında öncelikle müşterileri kazanımına yönelik stratejiler oluşturmanız gerekir. Yerele oranla çok daha fazla kişiye hitap edebildiğiniz için temelde doğru adımları attığınız takdirde başarıya ulaşmanız çok daha mümkün hale gelir.
İşletmenizin yerelde yeterli müşteri talebini ve desteğini göremediği durumunlarda yurt dışı pazarına geçmeniz işinize yarayabilir. Çeşitlenen pazarlar sayesinde ürünlerinizin talep göreceği pek çok farklı alana ulaşmanız mümkündür. Bütünüyle ihracat odaklı gelişme politikası izlemeniz de çeşitlenen pazarlar sayesinde mümkün olabilir. Bu noktadan yola çıkacak olursak başarılı bir dış satım trafiği yakalamak ve çok sayıda müşterilere ulaşmak için pazarları iyi analiz etmeniz gerekmektedir.
Yurt Dışı Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?
Yurt dışı pazar araştırması ile büyümeyi en verimli şekilde sağlayabileceğiniz ülkelerin pazarlarını detaylı şekilde analiz edebilirsiniz. Pazar araştırmasını standart veya dijital yöntemlerle pratik olarak gerçekleştirmeniz olanaklıdır.
Başvurabileceğiniz temel yollardan birisini uluslararası fuarlar oluşturur. Yıl boyunca gerek yurt içinde gerekse yurt dışında ürünlerin müşterilere ve sektöre aktif olarak ilgi duyanlara tanıtılmasına olanak tanıyan birçok fuar düzenlenir. Dünyanın dört bir tarafından ziyaretçilerin akın ettiği bu fuarlara katılabilirsiniz. Online veya offline düzenlenen programlar vasıtasıyla müşterilerle tanışarak, sizin ürünlerinize ilgi duyan müşterilerin bulunduğu pazarı analiz edebilirsiniz. Yurt dışına ihracat nasıl yapılır sorusunun ilk aşaması olan araştırma sürecinin büyük bölümünü tamamlayabilirsiniz.
Pazar araştırması yaparken yararlanabileceğiniz yöntemler dijitalleşmenin gelişimi ile birlikte çeşitlendi. Özellikle e-İhracat alanında pazarlama çalışması yapacaksanız internet üzerinde ülkelerin satış kanallarına ulaşıp müşterilerin ne yönde alışveriş gerçekleştirdiklerine dair fikir sahibi olabilirsiniz.
Yurt dışı pazar araştırması nasıl yapılır sorusuna cevap bulacağınız bir diğer yol reklamlardır. Kurumsal sosyal medya hesapları veya Google Ads vasıtasıyla yayınlayacağınız reklamlar aracılığıyla size ulaşan hedef kitleyi analiz ederek potansiyel alıcılarınızı tanıyabilirsiniz. Bir sonraki pazarlama çalışmalarınıza bu detaylardan yola çıkarak yön verebilirsiniz.
Yurt dışı Pazar Araştırma Destekleri Nelerdir?
İhracat işletmenizin gelişimi için önemli olduğu kadar çoğu zaman için ülke ekonomisinin gelişimi için de oldukça önemlidir. Bunun için devlet tarafında eğer potansiyele sahipseniz size destek sunulmaktadır. Bireysel ihracat nasıl yapılır noktasında alacağınız bu destekler süreci sizin için kolaylaştırır. Bu desteklerin temel amacı uygulayacağınız araştırma sürecini maddi açıdan sizin için daha kolay kılmak ve maddi destek sağlamaktır.
Devlet tarafından görevlendirilen bakanlıklar tarafından yıllara göre destek programı şekillenir. Bu kapsamda işletmelerin, hedef pazarlarda potansiyel müşterilerle görüşmeler yaparak satış trafiklerini artırmaları amaçlanır. Türk Ticaret Kanunu’na sunulan desteklerden kollektif, kooperatif, anonim ve limited şirketler yararlanabilir.
Yurt dışı pazar araştırması desteği nedir sorusuna temel olarak işletme görevlilerinin yurt dışına yapacakları gezi faaliyetlerinin desteklenmesi olarak yanıt verilebilir. Ticaret Bakanlığı bu yönde desteklerini şirketlere sunar. Şirket içinden en fazla 2 çalışanın veya görevlinin uluslararası bir pazar yerine yapacağı yolculuğun masraflarını karşılar. Ekonomi sınıfında olmak üzere uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücretlerini karşılar. Bilete ek olarak belli bir tutarı geçmemek kaydıyla araç kiralama giderlerine de katkıda bulunur. Ayrıca belli tutar çerçevesinde konaklama ve beslenme gereksinimlerine destek yer alır. Yıl içinde araştırma amacıyla yapılacak 10 gezide bu masraflar destek kapsamında bulunur.
KOSGEB Yurt Dışı Destek Programı Nedir?
Yurt dışı pazar araştırması desteği ile birlikte yararlanabileceğiniz bir destek programı doğrudan yurt dışında pazarlamaya yöneliktir. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı KOSGEB, yurt dışı pazarlama yapmak amacıyla işletmelere destek programı sağlayan kurum olarak öne çıkar. Bu program kapsamında personel, donanım, yazılım, tanıtım, yurt dışına seyahat, test, analiz, belgelendirme ve diğer hizmet alım giderlerini karşılamaya yardımcı olur. İşletme olarak en az 8 ay, en fazla 2 yıl olmak üzere bu destek programından yararlanabilirsiniz.
Belirli tutarda sunulan bu destekten yararlanmak için Yurt İçi Marka Tescil Belgesi, ihracat yapmanız ve son mali yıla yönelik bilanço defteri tutmanız yeterlidir. Sadece 1 kez yararlanabileceğiniz bu destek programı gelişim sağladıktan sonra desteğin %30’unu sizden talep eder.
Eğer küçük ve orta büyüklükte bir işletmeyseniz mali yönden bu yardımı alarak yurt dışı pazara giriş yapacak stratejilerinizi oluşturabilirsiniz.
Tıkır tıkır işleyen ticari ve kârlı bir işletmenin gelişim süreçlerini öğreneceğiniz “İşletmenizi Büyütmenin 6 Adımı Seminerine” hemen katılın. Online olarak gerçekleştirdiğimiz bu seminer ücretsizdir.