Takımınızı Nasıl Bağlı Tutarsınız?
- 18 Ocak 2021
- Yayınlayan: Nihan Albayrak
- Kategori: İşinizi Büyütün
Takımınızı nasıl bağlı tutabileceğinizi biliyor musunuz? İnsanları işe alabilirsin, insanları kovabilirsin ve onlara ne yapacaklarını söyleyebilirsin. Yapamayacağınız şey, bunu onların içlerinden geldiği gibi yaptıramayacağınızdır. Bazı liderler mutsuz bir ekibe sahip olmaktan rahatsız olmaz; Yapmaları için para aldıkları şeyi yaptıkları sürece akıl sağlıklarının durumu gereksiz olarak görülür. Bu düşünce tarzı sadece yanlış değil, aynı zamanda bir işletmenin devamlılığına, hayatta kalmasına tamamen ters etki eder. Gallup, bağlı ve bağlı olmayan çalışanlar arasındaki farkı gösteren mükemmel bir araştırma yayınladı. Özellikle, bağlı çalışanların masaya getirdiği şeyleri listeliyorlar: motivasyon, yenilikçilik ve şirket içinde daha fazla sorumluluk alma istekliliği. Öyleyse ekibinizi nasıl meşgul edebilirsiniz?
Motivasyon Seviyesi
Motivasyon seviyesi, orada olmak bile istemeyen çalışanlarla büyük ölçüde çelişir. Motivasyon yoksa çalışma isteği yoktur, sadece zorunluluklar vardır. İşlerini yaparlar, ancak hiçbir zaman asgari çabadan fazlasını göstermezler. İşletmeci olarak onların iş tanımlarının gerektirdiğinin dışına çıkmalarını asla beklemeyin. İşten kovulmadan ayrılabilecekleri bir şans varsa, bunu kabul edeceklerdir. Açıkçası, bu insanlardan oluşan bir ekibe sahip olmak istemezsiniz. Bir ekibin nasıl motive edileceğine dair doğru bilgilere sahip olmadan onlara ilham veremezsiniz.Onlardan gerekenin ötesine geçmelerini beklemeyin ya da ilham olun ve olasılıklar yaratın.
Harika bir Şirket
Harika bir şirket, harika çalışanlar olmadan var olamaz. Onları, sizin ile çalışmasını istediğiniz insanlara dönüştürmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Bu ipuçları, çalışanlarınızın yaptıkları işe dahil olmasını sağlamanın kanıtlanmış yöntemleridir ve herkes bunları uygulamayı öğrenebilir.
1) Emir veren değil, ekip kuran olun, oyuna dahil olun
Emir vermek kolay ama bağlı tutmak için doğru yöntem değil. Her geminin güçlü bir kaptana ihtiyacı vardır, ancak bu her saniyenizi çalışanınıza patronun kim olduğunu hatırlatarak harcamanız gerektiği anlamına gelmez. Çalışanlarınız sizin yönergelerinizi dinliyor bununla birlikte her şeye rağmen sizin de durumun içinde olduğunuzu hissetmek istiyorlar. Bazı yöneticiler cennetten yetki veriyormuş gibi çıkıyor ya da daha kötüsü, işi kendileri yapmak istemedikleri için uzun emir listelerini karıştırıyorlar. Yönerge verir ve ardından hedefe ulaşmak için siz de devreye girerseniz, çalışanlarınıza hepsinin bir ekibin parçası olduklarını ve birlikte battıklarını veya yüzdüklerini göstereceksiniz.
2) Kendilerini gösterebilmeleri için şansı verin
Çalışanlarınıza kendilerini gösterebilmeleri için şans veriyor musunuz? Bazı insanların çarkta bir dişli olmaktan sakin bir şekilde memnun olduğu doğrudur. Eminim yirmi yıl içinde emekli maaşı alabilmek için görece kayıtsız oldukları bir işte oturan en az bir kişi tanıyorsunuzdur. Bu kalıba uyanlar, öne çıkma şansı çok az ve bol miktarda iş güvenliği olan işlere yönelecekler. Daha fazlasını başarmak isteyenler, bütün gün kalem zorlayan bir işe asla razı olmayacaklar. Bu huzursuz çalışanlar her zaman size düşük seviyeli işlerden çok daha fazlasını yapabileceklerini kanıtlamanın bir yolunu arıyorlar. Onlardaki bu fırsatı reddetmek ya onları itecek ya da yaptıklarıyla hayal kırıklığına uğramalarına neden olacaktır.
Kendini kanıtlamak isteyen birini bulursan, bırak gitsin. İnisiyatif gösteren ve kendini daha iyi hale getiren bir çalışan, işinize inanılmaz miktarda değer katacak kişidir. Bu potansiyeli boşa harcamayın. Kendilerini göstermelerine izin verin.
3) Teşekkür ederim kelimesini basite indirgemeyin
“Teşekkür ederim” basit iki kelimenin ötesindedir. Bu iki kelime duyanların kendi içlerinde bir güç doğurabilir. Çalışanlarınız, katkılarının tanınmadığını veya ödüllendirilmediğini hissederse, yaptıkları işin ötesine geçme konusunda çok az teşvik hissedeceklerdir. Teşekkür edilmiyorsa daha fazlasını neden yapsın ki? Bu minnettarlığı nasıl gösterdiğiniz, eylemin kendisi kadar önemlidir, çünkü bazen bir hareket, bir ödül eksikliğinden daha da aşağılayıcıdır. Başka bir deyişle, biri milyon TL’ lik bir fikirle gelir ve ona hediye olarak ismi yazılı bir bileklik verirseniz, o kişinin orada kalmasını beklemeyin. Başarıyı ödüllendirmek, başarısızlığı cezalandırmanın diğer yüzüdür ve ideal takımı oluşturmak için her ikisi arasında bir denge gereklidir.
Bu üç özellik ne kadar sezgisel görünse de, muhtemelen kişisel deneyimlerinizden birçok yöneticinin, bu stratejileri etkili bir şekilde nasıl uygulayacağını tam olarak bilmediğini düşünüyorsunuzdur. Çalışanlarınıza ulaşmakta zorluk çekiyorsanız, ActionCOACH size bu konuda yardımcı olabilir. İşe aldığımız insanlar yıllarını bu özellikleri geliştirmek için harcadılar. Onların uzmanlıkları ve rehberliği, sizin de kendi ekibinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
İşletme Koçunuzdan bilgi almak için tıklayınız.
Kaynak: https://www.actioncoach.com/blog/how-to-keep-your-team-engaged/