Reskilling ve Upskilling

Reskilling: Gelecek İçin Yeni Beceri Kazandırma

Reskilling yani yeni beceri kazandırma ile upskilling beceri geliştirmek kavramları arasındaki benzerlikleri, farklılıkları ve bu dönemde neden bu kadar önemli hale geldiğini sizler için açıklamaya çalıştık. Başarılı bir gelecek hayal eden kuruluşların rekabetçi, üretken, yenilikçi ve nihayetinde daha kârlı olmalarına yardımcı olacak doğru becerilere sahip çalışanlarının varolmaları gerekir. Reskilling yeni beceri kazandırma, çalışanlarınızın gelişmek ve yeni rollere geçiş yapmak için ihtiyaç duydukları becerilere sahip olmalarını sağlamanın bir yoludur. Reskilling yeni beceri kazandırma çalışmaları ile iş gücünüzü nasıl daha başarılı bir şekilde geliştirebileceğinizin bilgisini edinmek için okumaya devam edin.

Reskilling ve Upskilling

Reskilling “Yeni beceri kazandırma” ve Upskilling “becerilerini geliştirme” terimleri bazen birbiri yerine kullanılsa ve çoğu kez birarada çalışsa da bunlar ayrı kavramlardır. Reskilling, yeni beceri kazandırma, çalışanları organizasyon içinde farklı bir pozisyon için donatmak üzere yeni yetenekler konusunda eğitmektir. Upskilling , çalışanları mevcut konumlarındaki büyük değişikliklere hazırlayan ek beceriler öğrenme geliştirme çalışmalarıdır. Kuruluşlar, dahili hareketliliği sağlamak ve iş güçlerini geleceğe hazırlamak için genellikle hem reskilling yeni beceri kazandırma hem de beceri geliştirme upskilling stratejilerini kullanır.

Gelişen teknoloji endüstrileri tamamen yeniden şekillendiriyor ve insanların özel maharetlere sahip olması bekleniyor. Birçok şirket, çalışanlarının mevcut uzmanlıkları ve önümüzdeki yıllarda ihtiyaç duyulacaklar konusunda tutarsızlıklarla karşı karşıya. 2020 McKinsey & Company anketi, şirketlerin en çok finansal hizmetler, telekom ve yüksek teknoloji endüstrilerindeki beceri eksikliklerinden sıkıntı yaşayacağını keşfetti. İhtiyaç duyacakları temel yetenekler: matematiksel ve gelişmiş veri analizi yetenekleri.

Çalışanlara yeni beceriler kazandırmak, bu çıkmazdan kaçınmanın etkili bir yoludur. İşverenler, öğrenme fırsatları arayanları elde tutma ve açık pozisyonları içeriden doldurma olasılığına sahiptir.

E-ticaret devi Amazon, otomasyon tarafından aşamalı olarak kaldırılan depo çalışanları için reskilling konseptini benimsedi. 2019 yılında, BT desteği ve yazılım mühendisliğinde yeni pozisyonlar üstlenmek üzere teknik becerilerini geliştirmek için 700 milyon dolar yatırım yaptı.

Londra merkezli çok uluslu profesyonel hizmet ağı Ernst & Young, çalışanların öğrenimine 450 milyon dolar taahhüt etti . Muhasebe ve denetim için zorunlu eğitimlere ek olarak, fonların bir kısmı çalışanların kendi sürekli eğitimlerini özelleştirmelerine izin veren bir programa gider.

Reskilling neden önemlidir?

Reskilling bugünlerde neden bu kadar önemli hale geldi? Teknolojinin hızı, dünya çapında işlerin yürütülmesini önemli bir şekilde etkiledi ve büyük bir geçiş yarattı. İşin geleceğini tahmin etmek eskiye oranla artık daha zor. Teknoloji ile gerçek dünya arasındaki farklar bulanıklaşıyor ve bu ilerleme, Dördüncü Sanayi Devrimi olarak adlandırılıyor.

Siber-fiziksel sistemler hayatımızın içinde, insanlar sesle etkinleştirilen sanal asistanları ve fotoğraflı yüz tanıma gibi ürün ve hizmetleri kullanıyor ve güveniyor. Bu dönüşüm nedeniyle yeni meslekler yaratılıyor ve bazıları modası geçmiş hale geliyor. Gelecekte kaç çalışanın şu anda yaptığı işe ihtiyaç olmayacak ve yenilerini öğrenmesi gerekecek tahmin edebiliyor musunuz? McKinsey Global Institute raporuna göre, ” 2030’a kadar 375 milyon kadar çalışan (küresel işgücünün kabaca yüzde 14’ü) mesleki kategorilerini değiştirmeye ihtiyaç duyabilir.”

Reskilling, iş gücünü ileride olacaklar için yeniden eğiterek ve çalışanların yeteneklerini önemli rollerde kullanmalarını sağlayarak değişimi yönetmenize ve gelecekteki işgücü planınıza yön vermenize yardımcı olur.

Kaynak: https://www.digitalhrtech.com/reskilling/