İzole Ol ama Bağlantıyı Kesme

COVID 19 Krizi döneminde, belediyeler kısıtlamalar yaptıkça, birçoğumuz uzaktan çalışamaya başladı. Evde tecrit edildikçe bağlantısız hissetmeye başladık. Uzun süreli sosyal uzaklaşma ve kendi kendine karantinalar zihinsel ve fiziksel sağlığımızı olumsuz yönde etkilemeye başlayabilir. Bu nedenle, enfekte olmaktan kaçınmak için izole olmaya devam ederken destek sistemlerinizle bağlantıda kalın.

CEO ve ActionCOACH’in kurucusu Brad Sugars, normal rutin ve favori eğlence aktivitelerinize erişiminizi kaybetmeden bağlantıda kalmak için bazı genel ipuçları sunuyor. Sinemaya, en sevdiğiniz pub’a, hatta arkadaşlarınıza veya ailenizin evlerine gidemezsiniz, ancak yine de bağlantıda kalabilirsiniz.

Uzun süreli izolasyonun depresyona ve diğer fiziksel sıkıntılara yol açtığını unutmayın. “Sosyal olarak daha bağlı insanlar daha az tepki gösterirler, aksine daha izole ve yalnız olan insanlar artan kronik tepkiler gösterirler. Kronik inflimasyon çeşitli kronik hastalıklarda rol oynamaktadır ”diyor Brigham Young Üniversitesi’nde psikoloji ve sinirbilim profesörü Julianne Holt-Lunstad. ( https://www.theguardian.com/world/2020/mar/18/coronavirus-isolation-social-recession-physical-mental-health )

https://www.facebook.com/BradleySugars/videos/514251735929833/

  • Biraz dinlenmek. Kendinizi şarj etmek ve yeniden enerji vermek için kendinize zaman tanıyın. Zihinsel molalar verin işten uzaklaşın. Yürüyüşe çıkın, arka bahçede bir ip atlayın ya da yenilemek için ilk iletişim davetini siz yapın.
  • Motivasyon arttırıcı ve ilham verici içerikler arayın.
  • Biraz eğlen. Gülmeyi unutma.
  • Ailenize, arkadaşlarınıza ulaşan kişi siz olun. Şu anda aldığınızdan daha fazlasını verin. Etki çevrenizde bir zamanlar bağlandığınız birisi varsa, ilk adımı siz atın ve bazı sanal bağlantılarla, FACETIME, SKYPE, ZOOM vb. uygulamaları kullanın.

Uzmanlar, dijital bağlantıların yüz yüze etkileşim ihtiyacını karşılamadığını, ancak yardımcı olduğunu söylüyor. “Ama dijital olarak başkalarıyla etkileşime geçerek o yolun bir parçası olabileceğinizi düşünüyorum. Bence format ne kadar zenginse, muhtemelen o kadar iyidir – bu yüzden bir telefon görüşmesi bir metinden daha iyidir, video konferans muhtemelen bir telefon görüşmesinden daha iyidir ”dedi. (Gabbatt, 2020)

CDC kendi web sitesinde bu durumu özetliyor ve ipuçları sunuyor.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html

Mayo Clinic, izolasyonu sürdürürken ortaya çıkan stresle baş etmenize yardımcı olmak için derinlemesine ilerliyor.

Stres tetikleyicilerini azaltın: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/mental-health-covid-19/art-20482731 Bu bağlantıda verilen içerikleri kısaca aşağıda okuyabilirsiniz.

  • Düzenli rutininizi koruyun. Düzenli bir programa sahip olmak zihinsel sağlığınız için önemlidir. Düzenli bir uyku rutine bağlı kalmanın yanı sıra, yemek, banyo ve giyinme, çalışma programları ve egzersiz için tutarlı zamanlar oluşturun. Ayrıca keyif aldığınız aktiviteler için zaman ayırın. Bu öngörülebilirlik, kendinizi daha kontrol altında hissetmenizi sağlayabilir.
  • Habere maruz kalmayı sınırlayın. Her türlü medyadan COVID-19 hakkında haber okumak, hastalık hakkındaki korkuları artırabilir. Söylentilere ve yanlış bilgilere maruz kalabilecek sosyal medyayı sınırlayın. Ayrıca, diğer haberleri okumayı, duymayı veya izlemeyi sınırlayın, ancak ulusal ve yerel önerileri takip edin. CDC ve WHO gibi güvenilir kaynakları arayın.
  • Meşgul kal. Dikkatiniz dağılması, sizi endişe ve depresyonu besleyen olumsuz düşünceler döngüsünden uzaklaştırabilir. Evde yapabileceğiniz hobilerin tadını çıkarın, yeni bir proje belirleyin ya da dolabınızı temizleyin. Kaygıyı yönetmek için olumlu bir şey yapmak sağlıklı bir başa çıkma stratejisidir.
  • Olumlu düşüncelere odaklanın. Ne kadar kötü hissettiğinize bakmak yerine hayatınızdaki olumlu şeylere odaklanmayı seçin. Müteşekkir olduğunuz şeyleri listeleyerek ve düşünerek güne başlayın. Bir umut duygusu sürdürün, değişiklikleri kabul etmeye çalışın ve sorunları perspektifte tutmaya çalışın.
  • Destek için ahlaki pusulanızı veya manevi yaşamınızı kullanın. Bir inanç sisteminden güç almanız, zor zamanlarda size rahatlık sağlayabilir.
  • Öncelikleri belirleyin. Her gün makul hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için atabileceğiniz adımları özetleyin. Ne kadar küçük olursa olsun, doğru her adım için kendinize zaman verin. Ve bazı günlerin diğerlerinden daha iyi olacağını kabul edin.

Pozitif ve proaktif kişisel bakım, her şeyden çok önemlidir. Bu krizden sonra her şey başladığında önceki durumunuzdan daha güçlü olabilmek için, kendinizi en iyi zihin çerçevenize koyun. Sosyal uzaklaşma, hayat kurtarmaya ve COVID 19 virüsünün yayılmasını azaltmaya yardımcı oluyor. Ancak sosyal canlılar olarak hepimizin bağlı kalması gerektiği görüşünü es geçemeyiz. 

Kaynakça: https://www.actioncoach.com/blog/isolate-but-dont-disconnect/