- 13 Ekim 2020
- Yayınlayan: admin
- Kategori: İşletme Koçluğu
Her şey mümkün olsaydı 10 yıl sonra işletmenizin nerede olmasını isterdiniz? Pekiyi bugün 10 yıl önce olmak istediğinizi düşündüğünüz yerde misiniz?
Arabanıza bindiniz, yola çıktınız, nereye gideceğiniz belli, ancak hangi yoldan gitmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Oraya kaç saatte varacaksınız? Nerede mola vereceksiniz? Hemen navigasyonu açarsınız değil mi? Varmak istediğiniz noktayı yazarsınız. O da size, ‘bulunduğunuz konumdan mı yola çıkmak istiyorsunuz’ diye sorar. Önemlidir, çünkü varacağınız yere giden birçok yol vardır. Eskiden olsa haritayı açar bakardınız. Ben hatırlıyorum, arabamın içinde bir Türkiye haritam vardı, uzun yola çıkmadan önce oradan bakar güzergahı belirlerdim. Yol boyu da ara ara açar, tekrar kontrol ederdim, doğru yolda mıyım diye.
Burada iki tane önemli noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Birinci nokta nereden yola çıktığınız, ikinci nokta ise nereye varacağınız. Bu iki nokta arasında çok farklı alternatif yollar olabilir. Siz hangisini tercih edeceksiniz? Oraya biran önce varmak istiyorsanız en düzgün, en kısa yol olan otobanı seçersiniz. Öte yandan yol boyu güzel manzaralar görmek, meşhur bir restorantta yemek yemek, etrafın tadını çıkarmak isterseniz, daha uzun, belki biraz daha patika, köylerin, doğanın içinden geçeceğiniz uzun bir yol tercih edersiniz.
Bir işletmeniz varsa, orada da aynı süreçlerden geçtiğinizin farkında mısınız? İşletmeniz nereye gidiyor? Şu anda hangi durumda? Varmak istediğiniz yere hangi ekip sizi taşıyacak? Alacağınız aksiyonları neye göre belirleyeceksiniz? Hangi stratejik kararlarla yola çıkacaksınız? Doğru karar vermenin birinci şartı doğru veriye sahip olmaktır. Tam da bu sebeple yönümüzü, hedefimizi belirledikten sonra ilk yapacağımız şey İŞLETME ANALİZİ dediğimiz durum değerlendirmesini yapmaktır. İşletme Analizi yaparak; Pazarlama, Satış, Finans, Ekip Yönetimi, Sistem, Teknoloji gibi birçok faaliyet alanında hangi durumda olduğunuzu, gelişime açık taraflarınızı bulursunuz. Bunun yanında yapacağınız SWOT analizi ile de işletmenizin güçlü ve zayıf yanlarını, dışarıdaki fırsatları ve tehditleri belirleyebilirsiniz. Tehditlerin üstesinden gelmek için zayıf yanlarınızı kuvvetlendirirsiniz. Fırsatlardan yararlanmak için ise güçlü yanlarınızı kullanırsınız.
S.W.O.T. İngilizce Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinin baş harflerinden oluşan SWOT’un Türkçe karşılığı Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar, Tehditler’dir. Bir işletmenin, bir projenin hedefini ve amacını belirlerken iç ve dış etkenlerden artı ve eksi olanlarını tanımlamak gerekir. Fırsat ve tehditleri belirlemek de şirketin veya projenin sağlam bir geleceğe sahip olması için çok önemlidir. Önceden tespit edip önlem almak farklı durum ve koşullarda en doğru stratejiyi seçmenizi sağlayacaktır. İşleri başarılı bir şekilde ilerletebilmek için zayıf yanları belirlemeli olası tehditlere karşı önlem almalı ve sonrasında planlama yapmayı gerektirir.
Diyelim ki hedeflerinizi belirlediniz. İşletme analizinizi ve SWOT analizinizi de yaptınız. Mevcut durumunuzda gelişmeye açık ve güçlü yanlarınızı biliyorsunuz. Ekibinizle yola çıktınız. Güçlü yanlarınızı kullanarak fırsatları değerlendiriyorsunuz, zayıf yanlarınızı kuvvetlendirerek tehditlerin üstesinden geliyorsunuz. Çevik bir yapınız var. Yol boyu karşılaşacağınız birtakım sürprizlerle baş etmek için durup yeniden bir değerlendirme yapıyorsunuz. Hedefi değiştirmeden belki planları değiştirip tekrar yola devam ediyorsunuz.
Hayat da böyle değil mi? Her şeyin güllük gülistanlık olduğu, hiçbir problemin olmadığı yerde olmak değil, her şeye rağmen bir yolunu bulup hedefe ulaşmak değil midir gerçek mutluluk ve başarı?
Haydi şimdi navigasyonunuzu açın. Önce nereye varmak istediğinizi yazın, sonra nerede olduğunuzu belirleyin. Varsa kaçaklarınızı tespit edin. Tamirata başlayın. Yola çıkın. Hedefe koşun. Koşamıyorsanız yürüyün, yürüyemiyorsanız emekleyin. Yeter ki bir aksiyon alın. Ara ara durun ve tekrar durumunuzu değerlendirin. En azından her yıl İşletme ve SWOT Analizinizi tekrarlayın. Gelişme gösterdiğinizden ve doğru yolda ilerlediğinizden emin olun. Bütün bunları tek başınıza yapmakta zorlanıyorsanız bir işletme koçundan destek alın.
Unutmayın bildikleriniz değil, uyguladıklarınız sizi hedeflerinize ulaştıracak. Artık kim tutar sizi?
Bol kazanç dolu ve BEREKET’li günleriniz olsun…
Gülfidan Bereket
ActionCOACH İşletme Koçu