- 1 Temmuz 2016
- Yayınlayan: Çağatay Demir
- Kategoriler: İşinizi Büyütün, Kişisel Gelişim
Bir işletme koçu olarak bir iş sahibinin sorabileceği her türlü soruyu, sahip olabileceği her türlü endişeyi ve problemi gördüğümü söyleyebilirim. Bu tecrübelerimi müşterilerime aktarabilmek için ismini ‘Bubba’ koyduğum hayali bir karakter yaratarak hikâyeler yazmaya başladım. Yazdığım bu hikâyelere de “Bubba Masalları” adını verdim…
Yine bir gün kafede otururken, Bubba büyük bir gururla, herkese öğrenme döngüsünü nasıl benimsediğini ve kendini bu konuda geliştirdiğini anlatıyordu.
Öğrenme döngüsünü aşağıda bulabilirsiniz:
Bubba’nın tecrübelerinden yaralanmak yerine ders çıkarabilmiş olmasını duymak beni çok mutlu etmişti ki, tam da bu sırada bombayı patlattı. Bubba diyordu ki “Geçen ay bir kampanya çıktım. Aynı zamanda bir de yazılı yeni bir prosedür denedim. Her ikisine de bir daha göz attım ve ne göreyim! Her defasında çok şey fark ettim, çok şey öğrendim!
…İşte burada bir dakika durun…
Buba’ya dönüp “ Şimdi sen bana geçen ay tüm fikirlerden sadece iki tanesini denediğini mi söylüyorsun?” dedim.
“Evet” dedi, mutlu bir ifadeyle.
Kafamı duvara vurmamak için kendimi zor tuttum…
“Bubba, diyelim ki bisikletli iki tane arkadaşın var. Arkadaşlarından biri tekerleği dakikada iki tur döndürecek kadar hızlı gidiyor. Diğeri de o kadar hızlı sürüyor ki tekerlek dakikada sekiz veya on kez dönüyor. Aynı noktadan başlayıp aynı noktaya giderlerse, ilk kim varır?” “İkincisi herhalde” diye cevap verdi Bubba. “Peki, yolun bir tarafında ayda iki yeni fikri deneyip tecrübe edinmek için öğrenme döngüsünü kullanan bir işletme varken, diğer tarafında aynı sektörde olup, haftada iki veya üç yeni iş fikrini uygulayarak tecrübe edinen başka bir işletme var. Sence bu durumda hangisi daha çabuk tecrübe sahibi olur?”
Bubba’nın bu soru üzerine biraz düşünmesi gerekti ama en sonunda ikinci işletmenin daha çabuk tecrübe kazanacağına kanaat getirdi.
“Ee Bubba, sen her ay iki fikri uygularsan, işin için ne yapmış sayılırsın?”.
Bu soruyla birlikte Bubba’nın gözlerinden ateş çıkmaya başladı. Cevabın önemini anladığı anı fark ettim ama bir yandan da Bubba’nın cevabı kendine itiraf etmesinin de zor olduğunun farkındaydım.
Haklıydım… Biraz zaman gerektirdi. En nihayetinde, yavaş yavaş Bubba itiraf etti… “Yine toz duman içinde kalacağım değil mi?” dedi.
“Evet, Bubba… Eğer ayda sadece birkaç bir şey denersen her hafta çok daha fazlasını deneyen biri tarafından zor durumda bırakılırsın. Ne yapacağın tamamıyla senin seçimlerinden ibarettir.”
Öğrenme döngüsüyle edindiğimiz bir öğreti de, zorlukla her karşılaştığımızda, büyük ödül her ne ise ona bir adım daha yaklaşırız. Ne kadar çok döngü geçirirsek, o kadar çok yol kat ederiz ve ödüle de o kadar hızlı ulaşırız. Büyük ödülün ne kadar uzakta olduğunu asla bilemeyiz ama döngüden ne kadar çok geçersek, oraya o kadar çabuk varacağımızı biliriz.
Bir konuyu nasıl ele alacağımıza dair birden fazla seçeneğimiz varsa, isteğimizi elde edene kadar, her zaman öğrenme döngümüzü maksimize edip, harcadığımız zamanı minimize edecek olanları araştırmalıyız. Peki, bu gerçek hayatta neye tekabül ediyor?
Muhtemelen ürünümü satın almayacak potansiyel bir müşterim varsa, onlara satış hünerlerimi göstermeli miyim? Almasalar bile, o benim için bir öğrenme döngüsü daha olacağı için mutlaka göstermeliyim. Kim bilir belki de beni şaşırtırlar.
Ya elimde 10.000 potansiyel kontağın olduğu bir mail listesi varsa? Bir öğrenme döngüsünü daha gözden geçirerek kapatmadan önce, hepsine mail atmak yerine sadece 1.000’ine hatta sadece 100’üne mail atsam? Listeyi 100’lük gruplara ayırsam ve her biriyle bir öğrenme döngüsü geçirsem, geri kalan 50 veya 80 ile ne kadar etkin olacağımı düşünebiliyor musunuz? Listede o son kalan 100 kişi de maili aldıklarında ne kadar şanslı olduklarını bilmiyor olacaklar bile…
İhtimaller sonsuz ama işin sırrı öğrenme fırsatlarınızı maksimize etmek, hatta ve belki de özellikle hızlı başarısız olacağınız anlamına gelse bile… Çünkü çabuk başarısız olduğunuzda ve hatadan ders çıkardığınızda, nasıl başarılı olunacağını daha hızlı öğrenirsiniz ve nasıl başarılı olacağını ne kadar hızlı öğrenir ve başarılardan ders çıkarırsanız, kazanmayı o kadar hızlı öğrenirsiniz ve kazancınızı katlarsınız.Yazan: Brad Sugars