- 30 Mart 2018
- Yayınlayan: admin
- Kategoriler: İşletme Koçluğu, Kişisel Gelişim
ActionCOACH’un 14 kültür değerinden biri olan “minnetarlık” ilkesi der ki:
– Minnettar bir insanım. Sık sık teşekkür ederim ve takdirimi çeşitli yollarla gösteririm. Böylece çevremdekiler de yaşamımdaki herkese ne kadar şükran dolu olduğumu bilirler. Kendimin, müşterilerimin ve ekip üyelerimin başarılarını kutlarım. Kendimin ve diğer insanların doğru şeyler yapması için uğraşırım
İşte size minnettarlık duygusunu yaşamımızın içine daha fazla çekmemiz için 3 ana neden:
- Minnettarlık düşünce şeklinizi değiştirir
Hayatınızda bir şeyleri değiştirmek için bir ya da iki şey olmak zorundadır: Ya hayatınız değişmelidir ya da siz. Hayatınızın değişmesini beklemek tahmin edersiniz ki oldukça pasif kaldığınız, müdahale alanınızın sınırlı olduğu bir çözüm. Bu nedenle kendinizi değiştirme, bakış açınızı değiştirme seçeneği, size varmak istediğiniz sonuca daha hızlı ulaştıracaktır.
Aksi halde bir soruna takılıp kaldığınızda, her gün kapınızı çalan onlarca fırsatı gözden kaçırabilirsiniz. Girişimci olmak demek proaktif olmak, pasif olmamak demektir. Bu yüzden işe kendinizden başlayın, önce düşünce şeklinizi değiştirin ve ardından hayatınızdaki değişimleri gözlemleyin.
Nasıl? Her akşam şükrettiğiniz olayların, anların bir listesini tutmaya başlayın. Bazıları buna şükür günlüğü der, siz nasıl isterseniz öyle adlandırabilirsiniz. Önemli olan, o gün sizin yardımınıza kimin koştuğuna, hangi fırsatların karşınıza çıktığına ve daha güzel bir yarın için bugün nelerin filizlendiğine odaklanmaktır. Bu odaklanma sayesinde, etrafınızda size destekleyenlerin daha fazla farkında olacak ve başarıya ulaşacağınıza olan inancınızı günden güne güçlendireceksiniz.
- Minnettarlık çözüm üretir
Şükür egzersizleri sizi sorunun dışına çıkarıp olası bir çözüme doğru yakınlaştırır. Sizi sürekli olarak şikayet eden bir ruh halinden uzakta tutar.. Olaylara dışarıdan bakabilmek ve olası tüm sonuçları görebilmek, hayatınızın her anında ve özellikle de işinizle ilgili karar almanız gereken zamanlarda çok ihtiyaç duyacağınız bir beceridir.
Tüm şirketler ve endüstriler, diğerlerinin sadece engelleri gördüğü zamanlarda çözümleri görenler tarafından yaratılmıştır. Peki sizin katkınız ne olacak?
Nasıl ? Sizi negatif anlamda tetikleyen şeyler hakkında basit bir liste oluşturarak işe başlayın. Hepimizi kızgınlığa ya da şikayet etmeye yönelten şeyler vardır. Sizin gün boyunca şikayet etmenize yol açan tetikçileriniz neler?
Birkaç gün boyunca sadece gözlem yapın ve artık onların neler olduğunu anladığınızda bir listesini yapın. Listenizi tamamladıktan sonra, haftanın sonunda bir zaman belirleyin. 15 dakikalık bir süre bu tetikleyicilerinize yakından bakmak ve çözüm üretebileceğiniz bir beyin fırtınası için yeterli olacaktır.
Eğer yaşadığınız zorlukların ardında yatan fırsatları görme konusunda kendinizi geliştirebilirseniz, başka insanların yaşadığı acı verici noktalar için de çözüm sunabilirsiniz.
Minnettarlık suya atılan bir taşın gittikçe büyüyen harelerle suyu dalgalandırması gibi bir etkiye sahiptir, Siz başladıktan sonra yayılarak devam eder. Siz yeter ki başlayın.
- Minnettarlık bulaşıcıdır
Kimse adına konuşamayız elbette ama yine de basit bir genelleme yapmamız gerekirse; kimse iş yerinde başkalarını aşağıya çeken çalışanları istemez. Şikayet edenler, sürekli mızmızlananlar, ne yaparsanız yapın bir türlü mutlu olmayanlardan bahsediyoruz. Etrafta zeki, yetenekli, ufak şeylerden bile memnun olabilen ve sizin için çalışmaya gönüllü kişiler mutlaka vardır.s
Minnettar olduğunuzda, bu pozitif enerjiyi başkaları ile de paylaşmaya, onlara ilham olmaya başlarsınız. İnsanları kendinize doğru çekersiniz. Enerjiniz bulaşıcı olacak, bir araya gelerek güzel işler başarmak için de daha fazla istek duyacaksınız.
Nasıl? Sözlerinize dikkat edin. Ne söylediğiniz genellikle nasıl davrandığınızdır aynı zamanda. Bu yüzden şikayet ettiğiniz zamanların farkında olun ve mızmızlanma anlamına gelen sözlerinizi hemen pozitif olanlarla değiştirin. Değişime once kendinizden başlayın ve değişimin kendisi olduğunuzda etrafınızdaki dünyanın da sizinle birlikte değiştiğini gözlemleyin.
Yazının orijinali için tıklayınız